Najgorsze produkty spożywcze, które jemy.
Im więcej prowadzonych jest badań na temat produktów spożywczych, tym częściej dowiadujemy się o negatywnych skutkach spożywania niektórych z nich (lista poniżej). Pewne pozycje są nawet promowane jako zdrowe alternatywy innych. Zważając na możliwe konsekwencje, warto się zastanowić nad wyłączeniem ich z jadłospisu lub ograniczeniem ich spożycia.
- Śmietanka do kawy: zawiera mnóstwo szkodliwych konserwantów i dodatków.
- Margaryna: w formie stałej zawiera tłuszcze trans, które wyrządzają szkodę naczyniom krwionośnym i zawierają mnóstwo kalorii.
- Bekon: prawda bywa bolesna. Zawiera bardzo dużo sodu i może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca i wzrostu cholesterolu.
- Sztuczne słodziki: większość z nich ma niewiele kalorii, ale zawiera również sporo dodatków, które mogą powodować cukrzycę typu drugiego, niektóre odmiany raka oraz dolegliwości układu krwionośnego.
- Napoje gazowane: zawierają dużo kalorii oraz cukru, który ma zły wpływ na Twoje zęby. Niektóre marki zawierają nawet bromowany olej roślinny, który może powodować problemy skóry, demencję i utratę pamięci.
- Pełnotłuste mleko: sprzyja tyciu i powoduje zatory tętnic. Zastąp je chudszym.
- Bajgle i chleb: często są wysokokaloryczne, mogą również powodować poważne załamanie energetyczne w połowie dnia. Jeśli to możliwe, wybieraj warianty pełnoziarniste.
- Popcorn z mikrofalówki: to niezła zabawa na wieczorek filmowy, ale może przynieść więcej szkód, niż sobie wyobrażasz. Wewnętrzne pokrycie opakowania może mieć związek z powstawaniem raka wątroby i prostaty.
Comments are closed.